NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Inspired Motor Sdn Bhd (hereinafter referred to as “Inspired Motor”, “our”, “us” or “we”). This written notice is issued pursuant to the requirements of the PDPA. For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning as prescribed in the PDPA.

 

1. This written notice serves to inform you how your personal data will be processed and managed by Inspired Motor.

 

2. The personal data processed by us may include, but not limited to, your name, contact number, address and email address. 

 

3. We are processing your personal data for the following purposes (“Purposes”), including but not limited to:

 

(a) providing you with information relating to the products and/or services offered by Inspired Motor;

(b) processing, managing and administering your requests, which may include but not limited to your online request to schedule a test drive,  or to schedule for the provision of after sales service, or to download a brochure relating to any of our products;

(c) communicating with you and responding to your enquiries / feedbacks;

(d) assisting any government agencies or bureaus or bodies, including for the purposes of police or regulatory investigations;

(e) facilitating your compliance with any laws or regulations which may be applicable to you and/ or Inspired Motor;

(f) conducting our internal activities, internal market surveys and trend analysis; and/or

(g) such other purposes as may be related to the foregoing.

 

If you fail to provide us your personal data, or do not consent to our processing of your personal data, we will not be able to process your personal data for any of the above Purposes, and we may also not be able to provide you with our products and/or render you with our services.

 

4. Your personal data is and/or will be collected by us from the following sources, including but not limited to: 

 

(a) any agreements that you may have signed and executed with Inspired Motor;

(b) any application and/or registration forms submitted by you to Inspired Motor;

(c) any forms submitted by you to Inspired Motor during any contest and/or any promotional or marketing events of our products and/or services;

(d) your use of and/or registration with Inspired Motor’s official website;

(e) any emails or correspondences sent by you to Inspired Motor which includes your personal data;

(f) any other documents that are submitted by you to Inspired Motor for any of the Purposes; and

(g) third parties such as credit reporting agencies, law enforcement agencies, fraud prevention agencies and other government entities

 

for any of the above Purposes.

 

5. You may request for access to and/or correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of the use of your personal data as follows:

 

Designation of the contact person: Webmaster

Phone number:   +603 2162 3223

Fax number:  +603 2162 2332

E-mail address: info@infiniti.com.my 

 

In accordance with the PDPA:

 

(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access to and/or correction of your personal data; and

(b) We may refuse to comply with your request for access to and/or correction of your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and the reason(s) for our refusal.    

 

6. Your personal data may be disclosed to third parties, which may include but not limited to the following: 

 

(a) banks, credit check companies, credit bureaus or credit reporting agencies and fraud prevention agencies; 

(b) governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies; 

(c) our parent company, subsidiaries, related or associated companies and/or members of Tan Chong Motor Holdings Berhad, Warisan TC Holdings Berhad, APM Automotive Holdings Berhad and their subsidiaries, business partners, service providers (collectively, the “Group of Companies”); 

(d) our third party providers, including but not limited to professional advisors and auditors; and/ or 

(e) any such third party as may be requested or authorized by you 

 

for any of the Purposes.

 

7. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.

 

8. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading, and that such personal data is kept up to date.

 

9. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.

 

10. In the event of any inconsistency between the English version and the Malay version of this written notice, the English version shall prevail over the Malay version.

 

NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 

NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “PDPA”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial adalah terpakai terhadap Inspired Motor Sdn Bhd (selepas ini dirujuk sebagai “Inspired Motor”, “kami”, atau “kami”). Notis bertulis ini adalah dikeluarkan menurut kepada keperluan di bawah PDPA. Untuk tujuan notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud yang sama seperti yang diperuntukkan dalam PDPA.

 

1. Notis bertulis ini bertujuan untuk memaklumkan anda tentang cara data peribadi anda akan diproses dan diuruskan oleh Inspired Motor.

 

2. Data peribadi yang diproses oleh kami termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama, nombor telefon, alamat dan alamat e-mel anda.

 

3. Kami akan memproseskan data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-Tujuan”), yang termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 

(a) Membekalkan anda dengan maklumat yang berkenaan dengan produk dan/atau perkhidmatan kami;

(b) Memproses, mengurus dan mentadbir permohonan anda, yang mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada permintaan dalam talian anda untuk menjadualkan ujian memandu permintaan, atau untuk menjadualkan pemberian perkhidmatan lepas jualan, atau untuk memuat turun risalah berkenaan dengan mana-mana produk kami;

(c) berkomunikasi dengan anda dan menjawab pertanyaan/ maklum balas anda;

(d) membantu mana-mana agensi atau biro-biro atau badan-badan kerajaan, termasuk bagi tujuan penyiasatan polis atau pengawalseliaan;

(e) memudahkan pematuhan mana-mana undang-undang atau peraturan-peraturan yang mungkin terpakai terhadap anda dan/atau Inspired Motor;

(f) menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman kami, kajian selidik pasaran dalaman dan analisa kecendurungan; dan/ atau 

(g) apa-apa tujuan lain sebagaimana yang berkaitan dengan Tujuan-Tujuan di atas.

 

Sekiranya anda gagal membekalkan kami dengan data peribadi anda, atau tidak membenarkan pemprosesan data peribadi anda oleh kami, maka kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas, dan kami juga akan mungkin tidak dapat membekalkan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kami.

 

4. Data peribadi anda adalah dan/atau akan dikumpul daripada sumber-sumber berikut, yang termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 

(a) Sebarang perjanjian yang mungkin telah ditandatangani dan dilaksanakan oleh anda dengan Inspired Motor;

(b) Sebarang borang permohonan dan/atau pendaftaran yang telah dikemukakan oleh anda kepada Inspired Motor; 

(c) Sebarang borang yang telah dikemukakan oleh anda kepada Inspired Motor semasa sebarang pertandingan dan/atau sebarang acara promosi atau pemasaran yang berkenaan dengan produk dan/atau perkhidmatan kami;

(d) Kegunaan dan/atau pendaftaran anda dengan laman web rasmiInspired Motor 

(e) Sebarang emel atau surat-menyurat yang mengandungi data peribadi anda yang telah dihantarkan oleh anda kepada Inspired Motor; 

(f) Sebarang dokumen lain yang telah dikemukakan oleh anda kepada kami untuk sebarang Tujuan-Tujuan tersebut; dan/ atau

(g) Pihak ketiga seperti agensi pelaporan kredit, agensi penguatkuasa undang-undang, agensi pencegah penipuan dan entiti kerajaan yang lain. 

 

5. Anda boleh memohon untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan kepada data peribadi anda serta menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan penggunaan data peribadi anda seperti berikut:

 

Jawatan Orang untuk Dihubungi: Webmaster

No. Telefon: +603 2162 3223

No. Faks: +603 2162 2332

Alamat E-mel: info@infiniti.com.my

 

Selaras dengan PDPA:

(a) Kami berhak untuk mengenakan bayaran fi yang ditetapkan untuk pemprosesan permohonan anda untuk mengakses dan/ atau membuat pembetulan kepada data peribadi anda; dan

(b) Kami berhak untuk menolak permohonan anda untuk mengakses dan/ atau membuat pembetulan ke atas data peribadi anda dan sekiranya kami menolak permohonan tesebut, kami akan memaklumkan anda tentang penolakan tersebut berserta alasan-alasan kami.

 

6. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak-pihak ketiga, termasuk tetapi tidak terhad kepada: 

 

(a) bank, syarikat-syarikat pemeriksaan kredit, biro kredit, agensi pelaporan kredit dan agensi pencegah penipuan;

(b) jabatan dan/atau agensi kerajaan, badan-badan pengawalseliaan dan/atau berkanun; 

(c) syarikat-syarikat induk, subsidiari atau berkaitan kami dan/atau ahli-ahli Tan Chong Motor Holdings Berhad, Warisan TC Holdings Berhad, APM Automotive Holdings Berhad dan anak-anak syarikat, rakan-rakan perniagaan, pembekal perkhidmatan mereka (secara kolektifnya, “Kumpulan Syarikat”); 

(d) penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami, yang termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat profesional dan juruaudit; dan/ atau  

(e) mana-mana pihak ketiga lain yang anda meminta atau membenarkan kami untuk menzahirkan data peribadi anda kepada mereka 

 

untuk mana-mana Tujuan-Tujuan yang tersebut diatas.

 

7. Data peribadi anda mungkin akan dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.

 

8. Anda adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan juga bahawa data peribadi tersebut adalah yang terkini.

 

9. Kami mungkin meminta kerjasama anda untuk mendapatkan kebenaran daripada pihak-pihak ketiga yang mana anda telah memberikan data peribadi mereka kepada kami, dan anda bersetuju untuk membuat demikian.

 

10. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia bagi notis bertulis, maka versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.